2012-11-06 nummer 45 - Läs artikeln i pappersutgåvan (PDF) - skriv ut
Det finns 11 kommentarer till denna artikel. Läs kommentarer!
DEBATT OCH BREV

Om att välja bort både smör och standardmjölk

O Jag väljer bort smör inte bara för att det innehåller dubbelt så många kalorier, fem gånger mer transfett och 3–7 gånger mer mättat fett än lättmargarin. Smör innehåller dessutom tolv gånger ­mindre mängd D-vitamin än ­margarin och Bregott. Ännu värre är det kanske att den 3-procentiga mjölken inte innehåller ­D-vitamin. Den berikas inte, som lätt-, mellan- och ­minimjölk.

Under vinter­halvåret här i ­Norden bildas inte ­D-vitamin i kroppen (förutom vid en even­tuell solsemester). Fet fisk är den absolut ­rikaste källan till D-vitamin, men ­berikad mjölk, naturell lätt- och mellanfil, margarin (även flytande) och Bregott ger ­också tillskott. Ägg och kyckling ger också D-vitamin, men för ­övrigt är det dåligt med ­D-­vitamin i livsmedel.

Under vintern är det därför svårt att nå upp till rekommenderat D-vitamin­intag, ännu svårare är det om man väljer smör och 3-procen­tiga mejerivaror. Fruktyoghurt ­brukar inte heller ge något D-vitamin, och inte heller olika sorters olja.

De tillsatser som finns i lättmargarin skulle kanske också kunna kallas natur­liga? De finns ju i natur­en. För ­övrigt kan man inte sätta ­likhetstecken mellan »naturligt« och »nyttigt«. Flugsvamp är naturligt, men inte nyttigt, och därför äter vi inte flugsvamp. Linfrö innehåller det natur­liga giftet vätecyanid. Max 1–2 matskedar råa linfrön per dag rekommenderas, helst hela frön.
Kommentarer till Läkartidningens artiklar på nätet
Det finns 11 kommentarer till denna artikel:
Datum Inläggets rubrik
2012-11-06 Lättmargarin kontra smör
2012-11-06 Smör är inte farligt, snarare tvärtom
2012-11-06 Smör, rapsolja och D-vitamin – den ultimata blandningen?
2012-11-07 Smak och tycke
2012-11-07 Oklart
2012-11-08 Jag väljer smör och kallpressad fin raps- eller olivolja
2012-11-08 Hur få D-vitamin?
2012-11-08 Mer fett tack
2012-11-09 Det finns mer än ett sätt att göra rätt
2012-11-27 Välja livsmedel efter tillsatser?
2012-11-30 Oj då!
- Skicka artikeln


x Heidi Stensmyren ny ordförande i Stockholms läkarförening
AKTUELLT Sent på tisdagskvällen, efter fyra timmars fullmäktigemöte, fick Thomas Flodin se sig besegrad i kampen om ordförandeposten i Stockholms läkarförening. (13-04-24)


Förlossningsläkare åtalas för vållande till annans död
AKTUELLT En förlossningsläkare har i dag åtalats vid Eksjö tingsrätt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Uppdaterad 2013-04-19 kl 17.50. (13-04-19)
Artikeln är kommenteradNystart på gång för SPUR-inspektionerna
AKTUELLT Läkarförbundets nya bolag Lipus höjer ambitionsnivån för SPUR-inspektionerna.
– 2015 är målet att vi ska inspektera 200 kliniker, dubbelt så mycket som vår tidigare toppnotering, säger Kåre Jansson, kanslichef för Lipus. (13-04-19)


Högdosstatin kopplat till ökad risk för njurskada
NYA RÖN Enligt en observationsstudie i BMJ, som omfattar runt 2 miljoner patienter, kan högdosbehandling med statiner ha samband med risk för akut njurskada. (13-04-19)


Nyttigt för anhöriga att vara med vid återupplivning
NYA RÖN I en fransk studie har man tittat på effekterna av att låta anhöriga vara med vid hjärt–lungräddning och funnit att symtom på posttraumatisk stress var vanligare bland dem som inte bevittnat återupplivningsförsöket. (13-04-19)


Genetisk länk mellan psykiatriska diagnoser
NYA RÖN Genetiken bakom ADHD, bipolär sjukdom, depression, autism och schizofreni kan vara överlappande. Det visar en studie i Lancet som undersökt genomet hos mer än 30 000 patienter med någon av sjukdomarna. (13-04-19)
Artikeln är kommenterad


Mer fett från nötter och olivolja gav mindre kardiovaskulär sjuklighet än lågfettkost
NYA RÖN I en interventionsstudie omfattande drygt 7000 individer med hög kardiovaskulär risk fann man att randomisering till extra fett från nötter eller olivolja gav färre kardiovaskulära händelser än lågfettkost. (13-04-19)
Artikeln är kommenterad


Fler fackföreningar stödjer journalprotest
AKTUELLT Malmö Läkareförenings protest mot det nya journalsystemet för primärvården i Skåne får stöd från andra berörda fackföreningar. (13-04-16)


Protonpumpshämmare misstänks ge allvarliga biverkningar
KLINIK OCH VETENSKAP Protonpumpshämmare är effektiva vid syrarelaterade sjukdomar och har ansetts säkra, men överförbrukningen är sannolikt omfattande. Observationsstudier och fallrapporter talar för ett samband med allvarliga biverkningar, såsom pneumoni, tarminfektion, fraktur samt ökad kardiovaskulär mortalitet. (13-04-16)


Läkarförbundets ordförande Marie Wedin i halvtid
AKTUELLT Om Marie Wedin går i sina företrädares fotspår så har hon nu suttit halva sin tid på posten som ordförande. Hennes belackare har dämpat sig, eller i alla fall dragit sig tillbaka. Men tillvaron som Läkarförbundets ordförande är ändå långt ifrån lugn. (13-04-16)


» Misstron mot vaccinationer måste bemötas med respekt
» Många påståenden om fetma saknar vetenskaplig grund
» Hur mycket får en rad på syntavlan kosta?
» Vacciner måste vara minimalt biverkningsbelastade
» Fenibut gav abstinens och psykos
» Kausalitet kan påvisas med mendelsk randomisering
» Framtiden är redan här – hög tid att förbättra den
» Malmö Läkareförening anmäler nytt journalsystem
» Analfistel blev analfissur på vägen från remiss till operation
» Screening för lungcancer: nya riktlinjer från American Cancer Society