2007-02-28 nummer 9 - Läs artikeln i pappersutgåvan (PDF) - skriv ut
AKTUELLT

Naturen lockade till AT i Norge

Naturupplevelser, mycket eget ansvar och en hel del »action« med fjällutryckningar. Så ser den svenske läkarstudenten Viktor Wahlström på sin AT-tjänstgöring på bland annat Harstad sjukhus i Nordnorge.

O – Ja, du har så vondt i armen att du nokk trenger en sprøyte med kortison, säger Viktor Wahlström till patienten.

De norska uttrycken har smugit sig i in i meningarna. Det blir enklare så, för att minska språkbarriären med lokalborna. Sedan några dagar tillbaka arbetar han på Balsfjord legekontor, cirka sju mil söder om Tromsö, där han vikarierar som kommunläkare. På besök är patienten Geir Rågen som har en tennisarmbåge som gör mycket ont, och den har inte blivit bättre av arbetet som gruvarbetare på Spetsbergen.

– Jag skriver en sykemelding på en uke, sen får du komme tilbake hit till mig, säger Viktor Wahlström.

Det är bara en och en halv vecka sedan han blev klar med sin AT, i det norska utbildningssystemet kallat för »turnus«. Ett bra lottnummer, nr 24 av cirka 400 platser, i det norska lottningssystemet för turnus-platser (läs mer i artikeln intill) gjorde det möjligt att välja Harstad sjukhus. Sex månader på kirurgkliniken och ytterligare sex på medicinkliniken samt sex månader i primärvården på Lyngens legekontor har varit lyckade, menar Viktor Wahlström, som läst läkarutbildningen i Lund.

– Jag tror inte att jag hade kunnat få en bättre plats än Harstad sjukhus.

Joursystemet baserades där på att turnusläkaren stod ensam i första linjen, oftast den enda läkaren på sjukhuset kvälls- och nattetid. Akutlarm som hjärtstopp, anafylaxier, lungödem och intoxer var en del av jourarbetet, som många gånger hanterades självständigt. Frakturer och sårskador kom direkt till en speciell »skade-poliklinikk«.

– Här fick vi tolka röntgenbilder, reponera/gipsa, samt utöva en god del chirurgia minor, säger 27-årige Viktor Wahlström.

Naturen utanför är hisnande vacker. Branta, vita toppar stupar ned mot den blåa fjorden. Det visar sig att det är just detta som är det verkliga skälet till hans flytt. Viktor Wahlström börjar prata om fjällvidder och friluftsliv.

– Du får hela naturupplevelsen här. Du går på toppturer och får sedan lön för mödan när du åker skidor i helt orörd snö ända ned till vattnet, säger den unge läkaren, som även fick med sin finlandssvenska flickvän till Tromsö där hon arbetar som intensivvårdssköterska.

Mest spännande var tiden på Lyngens legekontor. Där fungerade han som »kommunläkare 2«, vilket kan översättas med distriktsläkare.

– Jag fick mycket ansvar som turnus, till exempel samordna olyckor. Det kan verka skrämmande, men samtidigt lär du dig mycket, säger han.

Vårdcentralen låg mitt i fjällmassivet och ansvarar för ett stort geografiskt område med dåliga vägar som ställer till det vid räddningsövningar.

– Jag kommer ihåg en jour mitt i natten när vi fick larm om en anafylaxi. Snön vräkte ned och vägarna var inte plogade. Vår ambulans satt fast i snön och vädret hindrade helikoptern från att kunna flyga. Det var bara att vänta på plogbilen innan patienten halvt cyanotisk kunde få sitt adrenalin. Allt gick lyckligtvis bra ...

Månadslönen blev cirka 35000 svenska kronor inklusive jourtillägg för en turnus-läkare på Harstad sjukhus. Levnadskostnaderna är dock mycket högre i Norge än i Sverige.

– Vill man tjäna pengar i Norge kan man göra det, men då ska man välja turnusplats på orter med tätare jourbelastning.

– För mig är det viktigare att göra utvecklande saker i livet. Jag kommer minnas tiden i Norge som medicinskt väldigt lärorik med en fantastisk natur som bonus. Dessutom har jag lärt mig ett nytt sjukvårdssystem.


»Jag tror inte att jag hade kunnat få en bättre plats än Harstad sjukhus«, säger svenske Viktor Wahlström, som gjort sin AT i Nordnorge. Foto: PrivatKommentarer till Läkartidningens artiklar på nätet
- Skicka artikeln


x Heidi Stensmyren ny ordförande i Stockholms läkarförening
AKTUELLT Sent på tisdagskvällen, efter fyra timmars fullmäktigemöte, fick Thomas Flodin se sig besegrad i kampen om ordförandeposten i Stockholms läkarförening. (13-04-24)


Förlossningsläkare åtalas för vållande till annans död
AKTUELLT En förlossningsläkare har i dag åtalats vid Eksjö tingsrätt för vållande till annans död och vållande till kroppsskada.
Uppdaterad 2013-04-19 kl 17.50. (13-04-19)
Artikeln är kommenteradNystart på gång för SPUR-inspektionerna
AKTUELLT Läkarförbundets nya bolag Lipus höjer ambitionsnivån för SPUR-inspektionerna.
– 2015 är målet att vi ska inspektera 200 kliniker, dubbelt så mycket som vår tidigare toppnotering, säger Kåre Jansson, kanslichef för Lipus. (13-04-19)


Högdosstatin kopplat till ökad risk för njurskada
NYA RÖN Enligt en observationsstudie i BMJ, som omfattar runt 2 miljoner patienter, kan högdosbehandling med statiner ha samband med risk för akut njurskada. (13-04-19)


Nyttigt för anhöriga att vara med vid återupplivning
NYA RÖN I en fransk studie har man tittat på effekterna av att låta anhöriga vara med vid hjärt–lungräddning och funnit att symtom på posttraumatisk stress var vanligare bland dem som inte bevittnat återupplivningsförsöket. (13-04-19)


Genetisk länk mellan psykiatriska diagnoser
NYA RÖN Genetiken bakom ADHD, bipolär sjukdom, depression, autism och schizofreni kan vara överlappande. Det visar en studie i Lancet som undersökt genomet hos mer än 30 000 patienter med någon av sjukdomarna. (13-04-19)
Artikeln är kommenterad


Mer fett från nötter och olivolja gav mindre kardiovaskulär sjuklighet än lågfettkost
NYA RÖN I en interventionsstudie omfattande drygt 7000 individer med hög kardiovaskulär risk fann man att randomisering till extra fett från nötter eller olivolja gav färre kardiovaskulära händelser än lågfettkost. (13-04-19)
Artikeln är kommenterad


Fler fackföreningar stödjer journalprotest
AKTUELLT Malmö Läkareförenings protest mot det nya journalsystemet för primärvården i Skåne får stöd från andra berörda fackföreningar. (13-04-16)


Protonpumpshämmare misstänks ge allvarliga biverkningar
KLINIK OCH VETENSKAP Protonpumpshämmare är effektiva vid syrarelaterade sjukdomar och har ansetts säkra, men överförbrukningen är sannolikt omfattande. Observationsstudier och fallrapporter talar för ett samband med allvarliga biverkningar, såsom pneumoni, tarminfektion, fraktur samt ökad kardiovaskulär mortalitet. (13-04-16)


Läkarförbundets ordförande Marie Wedin i halvtid
AKTUELLT Om Marie Wedin går i sina företrädares fotspår så har hon nu suttit halva sin tid på posten som ordförande. Hennes belackare har dämpat sig, eller i alla fall dragit sig tillbaka. Men tillvaron som Läkarförbundets ordförande är ändå långt ifrån lugn. (13-04-16)


» Misstron mot vaccinationer måste bemötas med respekt
» Många påståenden om fetma saknar vetenskaplig grund
» Hur mycket får en rad på syntavlan kosta?
» Vacciner måste vara minimalt biverkningsbelastade
» Fenibut gav abstinens och psykos
» Kausalitet kan påvisas med mendelsk randomisering
» Framtiden är redan här – hög tid att förbättra den
» Malmö Läkareförening anmäler nytt journalsystem
» Analfistel blev analfissur på vägen från remiss till operation
» Screening för lungcancer: nya riktlinjer från American Cancer Society